I leksakshyllan

Det lilla barnet har kommit till prinsessåldern, och marknaden vet att tillfredsställa begären genom exempelvis Disney Princess-serien. Jag tittar i Barbiehyllan och det känns som en representation av vissas idealriksdag; rad efter rad med vita dockor, enda undantaget är Monster Highs härligt uppfriskande kulörer i lila och grönt. Allvarligt? Jag vet (eftersom jag bland alla mina övriga kvalitéer) är Barbienörd, att samtliga ”icke ariska” Disneyprinsessor finns tillgängliga som dockor. Men de finns inte i någon affär nära mig. Gamla Askungen och moderna Rapunzel finns, men varken Mulan, Pocahontas eller Tiana. Barbiehyllan är överraskande monokrom. Vadan detta?

Det är överlag svårt att hitta Barbies vänner av olika kulörer i dessa dagar. Säljer de inte? Är Barbie ute? Har marknaden kollapsat? Man kan fråga, men när får man svar?

En annan fråga är vem det var som tyckte att de var en bra idé att gjuta dockornas klänningsliv på deras kroppar. Halva nöjet med Barbiedockor är ju att byta ut kläder och yrken: sjuksköterska idag, stridspilot imorgon. Formstöpta prinsesskläder försvårar den fria leken. Den som hittade på det där har aldrig lekt med Barbie…

Detta inlägg är publicerat i Just making conversation. Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Presentation


    Underneath my clothes, I'm naked.

    Tecknar, skriver, webbdesignar och problematiserar.

    Gör serien anywayz, som du kan läsa mer om under fliken "Om anywayz"

    Kontakta mig för illustrationer, serier, hemsidor och allmänt besserwissrande: janna@anywayz.se

  • Arkiv