Prestationsångest

I min gamla blogg skrev jag ett inlägg om kreativ beslutsångest. Man skulle kunna baka in det inlägget som en underrubrik till min prestationsångest; det finns dagar då jag nästintill undviker att sätta pennan mot pappret, för det blir inte braaa noooooog, buhu.

Eller när jag aldrig kommer igång med ett projekt, eftersom jag tänker alldeles för långt fram och inte kan bestämma mig för vilka jag ska nämna i mitt tacktal på Oscarsgalan, sen när min serie blir filmatiserad och Kirsten Dunst spelar huvudrollen.

En liten bit på väg har jag i alla fall kommit: jag har ju efter mycket om och men registrerat min webbdomän. Men det är svårast när jag sitter fast på ”det blir inte bra nog”-glasberget och inte kommer ner. Så, för att peppa mig själv inför mitt senaste serieprojekt (när man säger ”projekt” låter det genast så storskaligt, undra på att jag får prestationsångest!) har jag kollat in några av mina favoritserier på webben, och bläddrat tillbaka till de allra första stripparna. Bara för att påminna mig själv om att de allra flesta serier har en viss startsträcka, de är sällan fantastisk snygga och skarpa från början. Det finns såklart undantag, men jag har undvikit undantagen.

Så, jag började med att teckna rent och tuscha min allra första stripp. Sen scannade jag, lade på lite finish och gjorde mig redo att publicera på bloggen. Det bästa sättet att ta sig ner från glasberget är nämligen fritt fall: låt folk se, läsa och kritisera! Skit samma om det inte är ”bra nog”, tecknar jag bara vidare så blir det bättre än bra i sinom tid, resonerade jag. Sedan insåg jag att jag tecknat huvudpersonens vardagsrum helt fel. Så jag blev tvungen att göra om alltihop (antingen det eller helt omotiverat möblera om i vardagsrummet. Eller helt omotiverat låta huvudpersonen möblera om i typ fem strippar… I’ll spare you that). Vilket i sin tur tar musten ur det här inlägget, i någon mån.

Grejen är att allt blev så mycket bättre och finare sen. Jag har två färdiga strippar som ska tuschas, plus en hel massa storyboards som bara väntar (jag gör alltid manus och storyboard i ett). Såatteee… det där med att ha orimligt höga krav på sig själv. Är kanske inte enbart av ondo. Fast å andra sidan ”kan” jag ju inte posta den första versionen av den första strippen nu. Fast å tredje sidan är jag i alla fall tillfälligt nöjd.

Analysera mindre, producera mera, lyder ju mitt nya motto. Fast i det här fallet har jag faktiskt lyckats göra både och. Slutsats: man kan äta kakan och ha den kvar. Eller?

Detta inlägg är publicerat i Om mig, Serier och taggat , , , , . Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

En trackback

 • Av Contrary to popular belief den 11 oktober, 2010 kl 08:25

  [...] har skrivit om prestationsångest åsamkad av överdådig terminologi här // Share| Detta inlägg är publicerat i Serier och taggat AbFab, karaktärsskiss, [...]

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Presentation


  Underneath my clothes, I'm naked.

  Tecknar, skriver, webbdesignar och problematiserar.

  Gör serien anywayz, som du kan läsa mer om under fliken "Om anywayz"

  Kontakta mig för illustrationer, serier, hemsidor och allmänt besserwissrande: janna@anywayz.se

 • Arkiv