Proppmätt

I samband med SPX10 var jag på ett seminarium: Global feminism in Comics. Bland mycket annat talades det om den självbiografiskt inspirerade stil som är vanlig i svenska serier idag. Moderatorn Paul Gravett hade en bra term för det där, men jag kommer inte riktigt ihåg den. Självbiografisk fiction? Hur som helst var den väldigt spot on.

Börjar inte marknaden bli rätt mätt på den typen av serier, förresten? Eller är det bara jag som har förätit mig? Jag tycker att det är mycket samma, samma, samma. Samtidigt börjar jag bli sugen på att själv teckna något realistiskt, ångestladdat och alldeles sant. (Icke att förväxla med det jag vanligtvis tecknar, som förvisso kan vara alldeles sant men icke desto mindre fullkomligt orealistiskt.) Vi kanske kan kalla det hela för ett ärligt hyckleri; en övertygelse om att just mina historier förvisso är same same, but different enough för att sticka ut. Ungefär som den där lilla, lilla mintkakan som du kan tvinga i dig efter ett riktigt skrovmål. Jag bjuder på den för att jag är nyfiken på att se vad som händer. Explosion eller njutning? Kanske både och!

Den självbiografiska serien kanske å andra sidan motsvarar pocketvärldens deckare. Deckare ser alla likadana ut i mina ögon, men tycks ändå fylla ett omättligt hål. Ingen höst utan hundra nya deckare i bokhandeln. (Vilket i så fall torde lova gott för mina ambitioner.)

…nu blev jag alldeles oförhappandes sugen på mintchoklad.

Detta inlägg är publicerat i Serier och taggat , , . Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Presentation


    Underneath my clothes, I'm naked.

    Tecknar, skriver, webbdesignar och problematiserar.

    Gör serien anywayz, som du kan läsa mer om under fliken "Om anywayz"

    Kontakta mig för illustrationer, serier, hemsidor och allmänt besserwissrande: janna@anywayz.se

  • Arkiv