15 – Drömmar

Jag drömmer ofta långa, invecklade epos där jag själv är huvudpersonen, fast i ständigt föränderlig form. Ibland är jag som jag brukar, andra gånger är jag någon helt annan, fast ändå mig själv, nånstans, under ytan. Ibland är jag bara betraktare, fast samtidigt regissör som styr händelseförloppet. Det har hänt att jag gjort omtagningar, alltså fått drömma om ett händelseförlopp för att få det som regissören vill ha det. Det har hänt att jag (i drömmen) viskat mig själv i örat: Nej! Gå inte upp för den trappan, det blir läskigt då! Det ska inte vara läskigt här, då vill jag inte vara med längre! …och så går jag inte upp för den där trappan.

Jag drömmer i färg. Att vissa människor drömmer i svartvitt har jag hört talas om, men jag har svårt att sätta mig in i det. Jag minns exempelvis med bestämdhet en klarröd cykel från gårdagsnattens dröm (varför minns jag? var den viktig?).

Jag tror inte på drömtolkning med hjälp av drömtydarlexicon. Ingen annan än du själv, eller någon som känner dig mycket väl, kan gissa sig till vad de symboler och föremål du möter i drömmen kan representera. En kopp kan betyda ett möte, eller också är det bara en kopp. Kanske är det en favoritkopp? Eller du är sugen på kaffe? Jag läste i ett gammalt drömlexikon från Indien vad det kan betyda att drömma om en get, eller om att dansa med en flicka. Någon hänvisning till drömmar om röda cyklar, eller dans med en pojke för den delen, fanns däremot inte.

Ibland drömmer jag saker som senare slår in. Ibland inser jag först i efterhand att det som hänt är någonting jag redan drömt. Och hur särskiljer man det i så fall från en självuppfyllande profetia, undrar kanske cynikern? Svaret torde vara att undvika att försöka tyda drömmar åt cyniker, med hänvisning till stycket ovan. Varken cynikern eller författaren till det gamla Indiska drömlexikonet har samma referenser som du; risken är stor att din tolkning landar i ett pannkaksformat slott av felaktigheter. Likt en annan Allison Dubois springer du runt och varnar alla för monstret i den röda tröjan, blind för det faktum att tröjan kanske inte alls är röd, monstret kanske inte ser ut som ett monster, eller också finns det helt enkelt inget monster (fast det kan vara klokt att ha en spiskrok till hands utifall att).

Jag drömmer förresten sällan mardrömmar, om man med mardrömmar menar just läskigheter och monster. Däremot drömmer jag ibland stressdrömmar. Typisk stressdröm: bussen till flygplatsen kommer tidigare än förväntat, och jag ska precis skynda mig på den när jag inser att jag ju glömt bagaget hemma, och väl hemma inser att jag har ju faktiskt inte ens packat än. Fort fort ner med allt och inget i väskan! Det är ju också en form av mardröm.

Ibland händer det att jag drömmer om det omedelbart förestående: jag går upp, tar på mig strumporna, brygger kaffe, står med mössan i handen och nyckeln i dörren — där vaknar jag och inser att shit! Jag har inte gjort någonting av det där än, jag har allt kvar! Jag vet inte riktigt under vilken kategori sådana drömmar faller, stress eller sanndröm? Kanske planeringsdrömmar?

Vad drömmer du?

Detta inlägg är publicerat i diverse, Livet, Om mig och taggat , , , . Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Presentation


    Underneath my clothes, I'm naked.

    Tecknar, skriver, webbdesignar och problematiserar.

    Gör serien anywayz, som du kan läsa mer om under fliken "Om anywayz"

    Kontakta mig för illustrationer, serier, hemsidor och allmänt besserwissrande: janna@anywayz.se

  • Arkiv