Minikjolar och minimobiler

Det har blivit dags att förnya mitt mobilabonnemang, och när jag ändå håller på tänkte jag skaffa ny telefon. Det är inte lätt att välja, det finns helt enkelt för mycket att välja på. Vill jag ha en telefon som också är videokamera, eller en handdator som även går att ringa med? Ska den spela musik i surround-sound, eller ska man välja en som även fungerar som cigarettändare?

Ett annat problem är designen. De telefoner som verkar ha roliga gadgets är helt enkelt fula, stora och för klumpiga för mina små, delikata händer. De snygga telefonerna har inte de funktioner som (jag tror att) jag vill ha.

Det är hur som helst intressant att följa mobiltelefonens evolution: från en enkel display som i princip bara visar telefonnummer till en telefon som bara är display. Förr i tiden kunde man följa hög- och lågkonjunkturer genom att jämföra med längden på damernas kjolar. Kanske kan man idag se ekonomin reflekteras i mobiltelefonernas utförande? Förr skulle de vara pyttesmå, idag stora och tunna. Vad händer imorgon?

Personligen skulle jag vilja se en ny vändning i teknikmodet. Istället för att proppa in funktioner i telefonerna, kan man återvända till rötterna med en telefon som bara är en telefon. Dock skulle den se helt annorlunda ut: mer som ett litet headset eller en hörsnäcka. En liten display med minimalistisk design, kanske integrerad i ett armbandsur, innehåller grundläggande funktioner, som adressbok och uppringningsknapp.

Givetvis skulle denna enhet vara fullt kompatibel med en dator, kanske skulle den ha en dockningsstation som påminner om de mobiltelefoner vi har idag (bärbar multimediespelare, internet, organizer etc.) Men poängen är att man inte ska behöva släpa med sig dyr, fin utrustning ut hela tiden. Ska jag ut och köpa mjölk behöver jag bara telefon och sms. Med reservation för att mobilen i sig är ett skapat behov, såklart. Jag behöver sällan ringa från kyldisken.

Handdatorn slog ju aldrig riktigt igenom, och är numera utklassad av mobiltelefonen. Samtidigt vill folk ha laptops, och det förstår jag. Större skärm och arbetsyta behövs för att en mediemaskin ska vara riktigt funktionell. Visst är det coolt att kunna se film i mobilen, men egentligen vill jag se mina filmer i stort format. Om dagens mobil/handdator ersätts av små headsets kan man dels göra telefonerna enklare och billigare, dels skapa nya användningsområden för datorerna. Kanske satsa på en mer funktionell minidator, eller varför inte hoppa direkt till den interaktiva skrivplattan, dator, tidning och anteckningsblock i ett.

Så, min teknikprofetia för år 2015: små, portabla telefoner med få funktioner som man fäster direkt i örat. Dessa kan vid behov interagera med en ”klassisk” mobilenhet. Eller varför inte en tricorder? Den kan man dock lämna hemma om man ska ut och jogga. Om man nu inte prompt behöver mäta luftfuktigheten, läsa tidningen eller delta i en videokonferens.

Musik måste man nog däremot ha med sig när man joggar. Men den kan överföras trådlöst mellan telefonenheten och tricordern, som man såklart kan stoppa i fickan.

I väntan på denna ljuva, smidiga framtid (med högkonjunktur) kommer jag dock såklart att köpa en monstermediemaskin med touchscreen. Jag och alla andra.

Detta inlägg är publicerat i diverse, Mode, teknik och taggat , , , . Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Presentation


    Underneath my clothes, I'm naked.

    Tecknar, skriver, webbdesignar och problematiserar.

    Gör serien anywayz, som du kan läsa mer om under fliken "Om anywayz"

    Kontakta mig för illustrationer, serier, hemsidor och allmänt besserwissrande: janna@anywayz.se

  • Arkiv