Saknaden

Alltså… jag hade inte tänkt skriva något om mors dag, eftersom det inte är en typ av helgdag vi brukar fira. Således ingen tårta till mig i dag (ack!). Men i min twitterfeed poppade det upp en länk till den här texten, som fick mig att fundera och tänka efter.

I år är det 20 år sedan min mamma dog. Det var alltså 1991. Jag skulle fylla 9. Det var vid ungefär den här tiden på året, nära skolavslutningen. Kroppen gav upp. Än idag är jag känslig för doften av cellgifter, jag inbillar mig att det är cancern som doftar så (fast jag vet att det är medicinerna).

20 år har alltså smugit förbi, utan att jag riktigt lagt märke till dem. Hon skulle ha varit mormor idag, bara en sån sak.

Det finns minnen, vissa suddiga, andra mycket klarare. Det finns bilder, drömmar och berättelser. Och där finns även saknaden. Inte alltid, inte påtagligt som ett skavsår som man alltid tänker på. Men undangömd, som i en kista på vinden. Man kommer inte riktigt ihåg vad den innehåller, men när man nyfiket öppnar den (och nyser lite av dammet som virvlar runt i solljuset från det runda takfönstret), då; när man gör sig redo för en ordentlig titt: där ligger den och väntar, saknaden. Stilla, molande och grå. Och solen går i moln.

Detta inlägg är publicerat i Livet och taggat , , , . Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Presentation


    Underneath my clothes, I'm naked.

    Tecknar, skriver, webbdesignar och problematiserar.

    Gör serien anywayz, som du kan läsa mer om under fliken "Om anywayz"

    Kontakta mig för illustrationer, serier, hemsidor och allmänt besserwissrande: janna@anywayz.se

  • Arkiv